Dagboek 2de nest 

Moniek houdt van elk nestje een dagboek bij en hoort dat dat enorm gewaardeerd wordt. Het is natuurlijk ook leuk om het later nog eens terug te lezen.

Maandag15 augustus

Gistermorgen is Lily naar Moniek gegaan zodat we Marley rust kunnen geven. Nu Marley bevallen is kunnen we niet meer onze dagelijkse routine aanhouden die we met de hitte volgden. Al vroeg naar de krommerijn om te zwemmen, tussendoor vooral binnen blijven want buiten is het kokend heet en dan na het avondeten nog even zwemmen. In verband met infectiegevaar na de bevalling mag ze niet zwemmen helaas. Marley ligt de hele dag bij de pups, ze drinken doorlopend. De pups slapen de hele dag. Lily blijft nog even bij Moniek logeren. Van alle pups heb ik de baasjes gesproken, helaas moest ik ook 1 gezin teleurstellen. Marley haar vacht is nog erg vies van de bevalling en het bloeden dus gaat ze iedere dag onder de douche, o wat haat ze het! Marley helpt de pups zich te ontlasten door ze te likken, ze ruimt dan direct alles op en zo blijft het nest (redelijk) schoon,  soms plassen en poepen ze zo snel en veel dat Marley het niet snel genoeg weg kan likken. elke dag verschonen we de bak en soms wel 1 (of 2 of 3 !) x extra zo dat de pups op een schoon laken liggen. Onder het laken ligt nog een vetbed wat natuurlijk ook elke paar dagen gewassen wordt.

Dinsdag16 augustus

Bij Ivy gaat alles nog goed, temperatuur is nog niet aan het dalen. Ik haal Ivy nu op om een blokje in de buurt met haar te lopen. Met deze hitte wil en kan ze niet veel verder en ik kijk op mijn camera mee en kan zo thuis terug zijn mocht er iets aan de hand zijn. Ondertussen mag Lily met Moniek en Flora mee naar het bos.

In de avond laat Kian Lily uit, hij merkt op dat ze het niet fijn vind dat ze niet mee naar huis mag, morgen maar proberen hoe het gaat.

Woensdag17 augustus

O wat is Lily blij dat ze weer thuis is. Marley vind het erg spannend en ze is heel voorzichtig met haar pups. Lily voelt dit super goed aan, houdt afstand en gedraagt zich heel erg onderdanig. De pups doen het prima, groeien heerlijk op mama’s melk. Marley begint eindelijk wat beter te eten, zelfs de moeder en baby brokjes waar ze haar neus voor op haalde gaan er met bakken vol in. Favoriet is zeker vers vlees, Ze schokt zo een zak van 1 kilo naar binnen. Ook drinkt ze veel en veel meer, het is ook nog erg warm weer., ik geef haar elke dag 2 x puppymelk, vindt ze heerlijk. Bij Ivy begint er ook wat te gebeuren haar temperatuur is gezakt en haar eetlust is niet zoals normaal.

Donderdag18 augustus 

Alles gaat heel goed hier, de pups worden al lekker stevig, ze weten uitstekend de weg naar de melk te vinden, oren en ogen zijn gesloten maar ze hebben natuurlijk hun tast een een uitstekende neus. Marley doet alles zelf, ik slaap gewoon in mijn eigen bed en ga iedere nacht 1 x kijken en natuurlijk als ik vreemde geluiden door de camera hoor.  Als Moniek mij om 8 uur belt dat de vliezen zijn gebroken ga ik gelijk naar Ivy toe. Als Frank straks naar zijn werk gaat is Kian of Bodine beneden bij de pups. Om 22 uur kom ik pas weer thuis, ben alleen Tussendoor 2 x gaan kijken en Marley puppymelk en vlees gaan geven. Was een hele lange bevalling van Ivy, “poepte” Marley er iedere 30-60 minuten een pup uit, bij Ivy duurde het allemaal een stuk langer. Om 14 uur waren er 3 mooie sterke pups geboren en hoopten we dat het niet in dit tempo door zou gaan. Ivy leek al behoorlijk vermoeid en we hadden 7 pups op de foto gezien. Om 1610 kwam eindelijk pup 4, helaas overleden en ook na 20 minuten hem niet tot leven kunnen wekken. Hij bleek ook 100 gram lichter te zijn, eigenlijk precies als bij ons rode pupje. Na overleg met de dierenarts moest pup 5 snel volgen en anders zou het een keizersnede worden. Gelukkig begon Ivy om 17 uur weer te persen en wilden we het nog even aankijken. Om 1740 helaas nóg steeds geen pup dus weer de dierenarts gebeld voor de keizersnede. Om 18 uur werd Ivy in ons bijzijn weggemaakt en zouden wij zodra de pups er waren ze bij moeten gaan brengen. De narcose zou niet diep zijn maar met plaatselijke verdoving draaglijk voor Ivy, zo zouden de pups niet al te veel onder narcose er uit komen. De eerste pup was er om 1830, een witte reu behoorlijk slap en afwezig, snel uitgezogen en daarna moesten we hem medicijnen onder de tong geven om de zware pijnstillers van Ivy tegen te gaan. Met de zuurstof en puppystim die we bij ons hadden kwam hij al snel bij. Daarna volgde na een paar minuten nog een wit reutje, die al snel ademde en als laatste een pittig zwart meisje dat gelijk schreeuwde. We hadden een elektrisch warmte matje bij ons. Daarna was het wachten op Ivy. Ivy bleek een bloeding te hebben die moeilijk te vinden was en dat duurde maar. Om 2030 met de pups naar huis gereden, colostrum puppymelk opgehaald want het rode meisje bleef gillen en was alleen stil als ze op mijn vinger zoog. Thuis alle pups beetje flesvoeding gegeven en toen werd ook de rode rustig. Eindelijk was de bloeding onder controle en om 2130 kwam Ivy thuis.

Vrijdag 19 augustus

Vanmorgen echt even de tijd genomen om bij mijn pups te knuffelen, ik heb ze gemist en ze lijken al veranderd in die ene dag. Ze zijn volgens schema gegroeid (5 a 10 procent per dag is gemiddeld). De twee meiden oranje en zilver zijn het zwaarst maar de jongens komen dichterbij. Paars doet het rustig aan en groeit ook in een keurig tempo. Bij alle pups begint het tan door te komen. Tan is een licht bruine verkleuring langs de wangen, staart en poten. Iedere pup laat dit verschillend zien. Woody Heeft de meeste tan maar ook oranje verkleurt snel. De pup met de meeste kleur in haar gezicht (zilver) heeft juist de minste tan. Ook is haar vacht echt zilverig van kleur.

Tijdens het knuffelen op de bank kwam Lily direct geïnteresseerd bij de pup zitten, dat vond Marley toch echt wel te dichtbij!  En dit liet ze heel duidelijk maar heel lief merken.

Zaterdag 20 augustus

Het laatste weekend van de vakantie is aangebroken,  Yanniek kan nog volop knuffelen voor hij als enige van onze kinderen weer volledig naar school moet. Marley is een erg bezorgde moeder, bezoek vind ze behoorlijk spannend. Niet helemaal duidelijk soms reageert ze super op vriendinnen van Bodine en vind mannen die vaker hier komen toch spannender. Lily mag als ze onderdanig doet best dichtbij komen en soms al even ruiken aan de pups. Je ziet de pups steeds meer door het hok bewegen en ook met de buikjes al los van de vloer. De nachten zijn nog wat onrustig, Marley is nog veel aan het graven en raakt dan wel eens een pup die gelijk begint te gillen. Ook maken de pups best wat geluiden in de nacht, de camera staat de hele nacht aan naast mijn bed.  Marley begint eindelijk wat minder druk te zijn met de piepbeestjes, soms liggen ze verloren in de tuin.

Zondag 21 augustus 

Ongelooflijk hoe snel vliegt de tijd, de pups zijn al weer 1 week oud. De zwaarste pups zijn nog steeds de meiden (860-820) dan de blauwe reu (790) dan de bruine (746) en als laatste de paarse (720).  De pup beginnen nu wat meer geluiden te maken en tijgeren de hele bak door, soms zitten ze al even op hun billen. Tijdens het wegen dook Lily op de pup af om eraan te ruiken maar weer werd ze door haar moeder gecorrigeerd.  Lily slaapt inmiddels wel weer beneden maar met de rendeur dicht. Tijdens de dagelijkse weegmomenten komt ze steeds wat dichterbij, o ze zou zo graag de pups besnuffelen maar Marley wil het nog niet.  Vandaag is eindelijk de mega grote boom voor ons huis gerooid, goede socialisatie qua herrie en machines maar helaas horen of zien de pups nog niets.

Maandag 22 augustus

De eerste pup Woody

onze huiskamer                                               mama´s nep (piep) pup                         we houden de gewichten bij