Reu of teef?

Reu of Teef

Hierboven duidelijk het verschil Iska en Xira uit het eerste nestje.

Voor de meeste mensen is het duidelijk wat ze willen. Ze zijn gewend aan een teef en willen nóóit een reu, of juist andersom. De reu heeft vaak een wat stoerdere uitstraling, wat sommige  mensen juist aantrekt. Weer een ander kiest liever het rankere fijnere teefje. Vaak speelt ook mee wat de directe omgeving voor ervaringen heeft. Maar wat zijn nu eigenlijk echt de verschillen tussen de reu en teef? 

Uiterlijk:

Bij de geboorte zijn de reuen vaak net iets zwaarder dan de teefjes. De eerste maanden zijn er nog weinig verschillen behalve de geslachtsdelen, ook plassen ze allebei zittend. De reuen gaan sneller de hoogte in en ook hun gewicht neemt sneller toe. Daarna zal tot ongeveer een jaar de reu zijn spiermassa toenemen. Uiteindelijk zal een reu tot een groter en zwaardere hond uitgroeien met meer “body” dan een teefje. Bij de border collie zijn de reuen maar enkele kilo's zwaarder en enkele centimeters hoger. Maar er zijn natuurlijk ook rassen waar de verschillen echt tientallen kilo's kunnen bedragen. Een teefje heeft vaak ook een wat fijnere en slankere bouw met een smaller gezicht en smallere pootjes.
Zorg dat u een hond kiest die bij uw conditie en bouw past. Bent u klein en tenger gebouwd en/of al wat ouder en/of slechter ter been, kies dan een klein(er) ras en bij voorkeur een teefje en zorg dat de behoefte aan beweging van de hond bij uw leefstijl past.  

Dominantie:

Na ongeveer 6 maanden zullen bij de reu de mannelijke hormonen toe gaan nemen. Bij sommige reuen merk je direct dat ze steeds meer interesse in de teefjes krijgen, gaan de poot op tillen als ze plassen. Bij andere reuen merk je er vrij weinig van. Van reuen wordt gezegd dat ze dominanter zijn dan teefjes, dat blijkt toch minder mee te spelen. Al zal een dominante reu eerder een gevecht met een andere reu beginnen als er een (loops) teefje in het spel is. Er zijn echter ook zeer dominante teven waar de reu de strijd niet mee aan durft te gaan. Dit heeft ook met welk ras u kiest te maken, rottweilers staan anders bekend dan een labrador. 
Bij een reu en teef die beiden minder goed naar de baas luisteren zal de reu eerder problemen veroorzaken door zijn kracht, grootte en gewicht.  Een goede band opbouwen met een consequente opvoeding voorkomt veel problemen en dan zal ook een uitgegroeide reu goed onder áppel staan. De hond zal moeten leren dat hij niet achter elke teefje aan mag en niet bij elke boom of struik mag plassen,  de baas bepaalt (tot op zekere hoogte).

Castratie:

Voor een teefje geldt dat ze ongeveer vanaf 6-10 maanden 2x per jaar loops zal worden. Ze zal dan een (korte) tijd erg geïnteresseerd in reuen zijn en ongeveer 1-2 weken bloed verliezen. Om op latere leeftijd kwaadaardige tumoren van de tepels en geslachtsorganen te voorkomen wordt vaak aangeraden het teefje te steriliseren (is eigenlijk castreren) precies tussen de 1e en 2e loopsheid in. Helaas geeft castratie wel weer een verhoogde kans op veel andere soorten kanker en ook loopt het teefje kans op huid en vachtproblemen, overgewicht, schildklierproblemen en incontinentie. De operatie bij een teef is veel duurder dan die bij een reu (350 tegen 175 euro). Sommige teefjes hebben veel last van de hormoonschommelingen en kunnen wat somber of kribbig worden, ze kan zwanger worden en ook vinden veel baasjes de loopsheden een lastig iets, redenen om wel te steriliseren. 
Voor een reu geld dat castreren weinig voordelen heeft, eerder nadelen. De reu kan door het verdwijnen van de hormonen juist onzeker worden. Te vroeg castreren geeft grote kans op afwijkingen in de groei van het skelet en minder mooie spieropbouw.  Bij een reu die erg veel wegloopt (achter teefjes aan), steeds vechtpartijen begint of vieze afscheiding uit zijn penis heeft wordt wel vaak voor castratie gekozen. Vaak kun je eerst chemisch castreren door middel van een injectie. Pas als dat heeft geholpen heeft het zin om je reu écht te castreren. Dan weet je ook dat de reu niet naar loopse teef gaan ruiken, heel lastig probleem. Voordeel van catreren kan natuurlijk wel zijn dat een gecastreerde reu zich niet meer kan voorplanten. 

Karakter:

Voor veel ander kenmerken geldt dat de ene een reu veel liever en aanhankelijker vindt dan een teef en de ander zegt dat het juist andersom is. Reuen zouden wat ongeduldiger zijn tegenover kinderen en zich minder goed kunnen concentreren. Met andere woorden, met teefjes kun je dus beter gaan trainen (houdt rekening met loopsheid, dan kan er zeker 4 weken niet getraind worden!).  Gek genoeg winnen vaak de reuen de competities, het zal dus voor een groot deel ook van de trainer en de hond afhangen.

Van teefjes wordt gezegd dat ze wat "kattiger" kunnen zijn, vooral als ze nog niet gesteriliseerd zijn, reuen daarentegen zijn stabieler van aard. Samengevat, er zijn verschillen tussen reu en teef maar wat u kiest hangt van heel veel factoren af onder andere uw persoonlijke smaak en gesteldheid. Denk goed na over uw keuze en laat het niet afhangen van wat de fokker beschikbaar heeft, weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af.

Maak jouw eigen website met JouwWeb