Is een bordercollie wat voor ons?
Wij zoeken voor onze pups sportieve mensen die het leuk vinden én de tijd hebben om veel aandacht aan de hond te besteden. Wij zoeken geen mensen dus die alleen in weekend vrij zijn en tijd hebben. Bordercollies zijn echte familiehonden en zijn heel graag onder de mensen. Echter zoals bij elke hond moeten kinderen tot 12 jaar begeleid worden in het contact met de hond. Een hond ziet een kind onder de 12 als lager in de rangorde en dat zou voor problemen kunnen zorgen. Denk er verder ook over na of u over voldoende financiële middelen beschikt om goed voor een hond te zorgen? Vaste kosten zullen toch minimaal 50 euro per maand bedragen (inclusief, voer, speeltjes, snacks, inentingen, ontwormen en ontvlooien en benodigdheden voor de verzorging) maar exclusief (onverwachte) dierenartskosten (die heel hoog kunnen oplopen, ook kunt u kiezen om een hondenverzekering af te sluiten 20-24 euro p.maand).
Denk ook aan uw vakanties! Neemt u de hond mee, gaat deze in een dierenpension, óf in het gunstigste geval bij een familielid of een bekende? Met een vakantie in een warm en zonnig land doet u de hond geen plezier. De hond wil veel liever lange wandelingen maken in een koelere omgeving met gelegenheid om te zwemmen. Het liefst in de nabijheid van een vertrouwd persoon. Een camping of een bungalowpark heeft meestal geen bezwaar als u 1 hond meeneemt, maar wanneer u gewend bent om naar een hotel te gaan, zult u er één moeten zoeken die honden toestaat. En als de hond niet mee kan, dan begint er een zoektocht naar een goed dierenpension; u wilt uw hond toch niet zomaar bij de eerste de beste achterlaten? Want er zijn écht verschillen in dierenpensions, helaas!
Daarbij komen dan ook nog de verblijfkosten, gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort, speciale inentingen tegen rabiës en kennelhoest etc....etc…
Vergeet ook het uitlaten niet. Op veel locaties bent u verplicht om de ontlasting van uw hond op te ruimen; dat betekent altijd een poepzakje op zak hebben om de ontlasting op te ruimen! Ook is er op veel plaatsen een losloopverbod, u mag de hond alleen op uitlaatplaatsen en losloopgebieden vrij laten lopen. Veel van die losloopgebieden zijn vaak niet vlak naast de deur, dus dat betekent dat u er met de fiets of de auto naartoe moet. Na z’n heerlijke wandeling gaat uw hond weer vies en modderig de auto in, want ook een bordercollie kan erg vies worden!
Als u een pup krijgt zult u in het begin niet ver komen maar naarmate ze ouder worden mogen ze steeds meer en langer bewegen. De eerste weken verwacht ik dat de nieuwe baas tijd voor de pup heeft (genomen). Het kost even tijd om aan elkaar en aan alle nieuwe dingen te wennen. De pup moet geholpen worden bij het verder zindelijk maken en dat kost tijd en veel geduld. Wij vinden het heel belangrijk dat ze heel goed gesocialiseerd worden en daarom worden ze geboren en groeien ze op in onze huiskamer. We proberen ze met zo veel mogelijk verschillende dingen kennis te laten maken. Zo krijgen ze een goede start om uit te groeien tot stabiele gezinshonden. Zodra u de pup ophaalt zijn er nog een aantal weken dat de pup heel ontvankelijk is en open staat voor nieuwe dingen. Door de pup nu, met heel veel nieuwe dingen, situaties èn verschillende honden of andere dieren in aanraking te laten komen, zal hij op latere leeftijd ook makkelijker aan nieuwe dingen wennen. Ook al hebben wij als fokker alles geprobeerd om gezonde pups op de wereld te zetten, dat wil niet zeggen dat de pup een leven lang gezond zal blijven, het is en blijft een levend dier. Wij maken een start met de opvoeding en socialisatie maar zodra de koper de pup krijgt zal hij veel moeten investeren om de pup op te laten groeien tot een stabiele gezinshond. Voor border collies komt daar nog de behoefte aan een goede verdeling beweging en rust bij. Hiervoor is het gebruik van een bench noodzakelijk. Een border collie zal moeten leren om zijn rust te nemen en een bench is een veilige plek. Zorg er wel voor dat de pup in ieder geval geplast en het liefst ook gepoept heeft voor u hem in de bench stopt. Geef de maaltijden In de bench en laat de hond met rust tijdens het eten. Als de pup dan stil is mag hij er weer uit, moet de lul slapen dan negeert u hem tot hij geslapen heeft. Is de pup aan het krabben of piepen negeert u hem tot hij stil is, u kunt hem nogmaals de gelegenheid geven om zijn behoefte te doen en u doet hem direct daarna weer in de bench terug. Zo went de pup heel snel en er komt een dag als u “welterusten” of “eten” zegt de pup al in de bench zit. In de bench legt u een mat of vetbed, houdt rekening met eventueel sloopgedrag. Kussens met kleine vlokken of bolletjes kunt u beter nog even laten, veel pups slopen ze. Zodra de pup ouder wordt merk je al snel dat de spullen wel veilig zijn. De eerstennaxhten geeft u de pup zijn doekje met nesteieren en/of een gedragen t-shirt van u in de bench, eventueel gewikkeld om een Warme kruik. Over de bench legt u er stevige doek die er niet in getrokken kan worden (verstikkingsgevaar) zodat het wendingen hol wordt, dit geeft rust.
In het begin mag de pup ongeveer 10-15 minuten wandelen per keer en per maand dat de pup oud is. Een pup van 2 maanden mag dus ongeveer 20-30 minuten per keer wandelen. Gebruik het eerste jaar geen frisbee, bal of stok (ook later alleen kleine niet te dunne stokken die niet achter in de keel kunnen schieten en de hond ernstig kunnen verwonden). Bordercollies die van jongs af aan dat gewend zijn, zullen net zo lang gaan blaffen tot ze hun favoriete speeltje of bal terug krijgen of de baas eindelijk (die stok) gooit. Het is dan wel erg verleidelijk om die bal maar weer te geven, zo lang het blaffen maar ophoudt.......voorkom dus dat je met de hond in deze cirkel terecht komt. Neem je namelijk express geen bal mee dan zoekt de hond wel iets anders en blijft zich hierop focussen. Bordercollies kunnen nu eenmaal erg gefocust raken en zullen uiteindelijk niet meer spelen met andere honden. Juist de interactie met andere honden vinden ze geweldig en maakt ze heel voldaan.
Zeker het eerste jaar dus gewoon wandelen en spelen.Het eerste jaar moeten onverwachte bewegingen, overbelasting en scherpe draaiingen zowiezo zoveel mogelijk vermeden worden. De botten van een pup zijn nog niet uitgegroeid en de heupkop en kom zijn nog niet helemaal gevormd. Probeer de hond niet te veel op rul zand te laten lopen en/of spelen en beperk springbewegingen. Pas ook op met spelen met veel zwaardere rassen. Zo maak je in de toekomst de kans kleiner op problemen aan de gewrichten. Na ongeveer 1 1/2 jaar kunt u op beperkte schaal bijv. Agility, flyball en vergelijkbare activiteiten gaan doen. Wilt u dit op hoog nivo gaan doen dan is het verstandig van te voren heup en/of elleboog foto’s te maken. Dus ook al hebben de pups in hun erfelijke aanleg geen heup en elleboog dysplasie dit kan door onjuiste of te veel beweging alsnog ontstaan. Ook overgewicht is van negatieve invloed evenals te snelle groei door te lang doorgaan met puppyvoer of puppyvoer met een heel hoog gehalte aan calcium.
Oefen veel met het aan de lijn lopen, wij zullen met de pups ook een start hiermee maken. Leer uw pup om te wachten, voor u de riem omdoet, voor hij mag eten of naar buiten mag. Als je de pup naar je toe roept, leert u hem voor u te gaan zitten, dan gaat de riem vast en dan pas volgt wat lekkers. Als u dit vanaf de eerste dag oefent en ook blijft trainen heeft u daar het hele leven van de hond schik van. Beloon in het begin bijna altijd en bouw dit af naar incidenteel een brokje en verder met je stem of een aai te geven.
Een ander belangrijk punt is een goede complete voeding, ongeveer de eerste 9 maanden puppybrok voor middelgrote honden of vers compleet vlees (eventueel voor pups). Daarna gaat u over op de normale voeding voor middelgrote honden (vers of brok). Is de grote zak iets eerder op dan gaat u dan over op normaal voer. Geef zeker het eerste jaar geen voedingssupplementen. Geef ook geen high energy voeding, de pup zal dan te snel groeien en kan hier later ernstige gewrichtsproblemen van krijgen. Als de hond is uitgegroeid, moeilijk op gewicht blijft en/of zeer actief is dan is het natuurlijk wel goed. Bordercollies willen wel eens slecht eten, ruim na 10 minuten de etensbak weer op, later op de dag nieuwe kans maar zorg wel altijd voor voldoende vers water. Van 3 porties per dag als u de pup krijgt, bouwt u dit langzaam af naar 1 of 2 porties per dag, afhankelijk van wat u of de hond prettig vindt.
Als de hond moet wachten tijdens de wandeling, kunt u met uw voet op de lijn gaan staan, zodat de hond gedwongen wordt om rustig te blijven zitten of liggen.
Wij zullen met de pups gaan fietsen in een fietskar. Dit is voor de eerste tijd een fijne manier om tóch naar het verder weg gelegen bos bijv. te kunnen gaan. Oefen zo snel mogelijk naast de fiets wandelen, Wanneer de hond dan (bijna) uitgegroeid is (9-12 maanden) kunt u beginnen met rennen naast de fiets. Rennen naast de fiets geeft een regelmatige belasting van de gewrichten en is heel goed voor de spieropbouw. Bouw dit wel langzaam op, de meeste bordercollies vinden het heerlijk. Het veiligst is het om voor de hond een tuigje en voor aan de fiets een speciale steun te kopen.
Besteed erg veel tijd aan het trainen van uw hond, ga hier ook mee door, ook als het geen pup meer is. Hiermee versterkt u de band tussen u en uw hond. Voor mensen voor wie het de eerste bordercollie is, vinden wij een puppycursus echt heel belangrijk. Veel bordercollies vinden het prachtig om met de baas een parcours te doorlopen of samen te werken. Informeer bij uw hondenschool wat zij aanbieden. Na de puppycursus zijn er allerlei vervolgcursussen. De ene bordercollie houdt van agility, de ander is gek van hoopers en het hangt natuurlijk ook af wat u als baas leuk vind of wel of niet kan. Zodra u van ons hoort dat wij voor u een pup hebben regelt u het best direct de puppycursus. Zodra de pup de 2de inenting heeft gehad mag hij dan starten.
Zolang de wandelingen nog maar kort zijn probeert u de hond toch een goede daginvulling te geven. Dit werkt het beste door hem te laten werken met zijn hersenen. Ook spelen met een andere kleine hond (in de tuin bijv. ),zoekspelletjes, volgen, speur opdrachten, leer hem namen van knuffels of speelgoed of ga hem trucjes leren. Ze worden er erg moe en voldaan van. Als u veel met de hond traint zal de hond ook vaak beter naar u luisteren, en is er dus een veel grotere kans dat de hond los kan lopen. Niets is zo mooi om uw bordercollie een sprintje te zien maken of andere honden uit te dagen voor een achtervolging. Een border die zijn hondenvriend(en) besluipt, helemaal gefocust om hem over te halen om mee te rennen is echt genieten. Marley komt niet uit een familie van schapendrijvers, al enkele generaties wordt en met Marley’s voorouders agility gedaan.
Bordercollies zijn slimme honden, ze hebben een baas nodig die ze helpt eventuele negatieve karaktertrekken onder controle te krijgen. Voor mensen die nog nooit een hond (en helemaal een bordercollie) hebben gehad moeten goed weten waar ze aan beginnen. Omdat bordercollies in staat zijn om een kudde schapen te leiden, kunnen ze dit, bij verveling, op andere bewegende dingen (bijvoorbeeld mensen of dieren) gaan toepassen. Dit zo genoemde drijfgedrag kan voor vervelende situaties zorgen.
Onwillige schapen worden dmv kleine beetjes, het “nippen” vooruit gestuurd. Bij bewegende (kinder)handen of benen passen ze dezelfde methode toe en dat kan pijn doen. Als bezoek weg gaat wordt drijfgedrag getriggerd omdat de persoon vaak doorloopt denkt de hond dat het dus erg effectief is. Door dit gedrag vanaf het begin bij te sturen voorkomt een hoop gedoe. Vaak zie je aan de houding van de hond dat hij gefixeerd raakt, “the eye” wordt het genoemd. Bij de ene border is het meer aanwezig dan bij de ander. De border neemt de typische border houding, laag door de poten, hoofd omlaag, starende blik en focust zich. Helaas kan dit ook voor een snel voorbijrijdende auto zijn. Er zijn heel wat borders overleden omdat ze een bus of auto gingen drijven. Marley heeft deze fase ook gehad, plotseling met snel voorbij komende mensen (hardloper, fietser) of brommer/auto te volgen. Nog steeds kan een voorbij razende brommer die veel herrie maakt en die van achteren komt haar triggeren Wees u er van bewust dat de hond opeens deze fase kan doormaken. Het is zaak de hond alleen los te laten waar het veilig is en als de hond goed op uw commando terug komt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb