Het opvoeden van een pup.
Wij besteden in het nest veel tijd aan de pups en maken wij een start met gehoorzaamheid en het zindelijk worden. Ook zullen we de pups vertrouwd maken met een bench, in ons nest was dat de enige zachte slaapplek zodat de pups niet beter wisten.
Hier onder oefen ik het zitten met een brokje, ook leren de pups al aan om te gaan zitten als ze geaaid willen worden of aandacht willen.
Het opvoeden van een pup kost veel tijd en inspanning van u. Soms lijkt het of er een kind bij is gekomen! Bij een border collie komt er ook nog zijn energieke karakter en zijn intelligentie bij. Een border collie pup heeft een consequente baas nodig en het liefst een vast dagprogramma met een goede afwisseling tussen rust en geestelijke en lichamelijke inspanning.
De bench.
Wij vinden het gebruik van een bench een fijn hulpmiddel. U zorgt dat de bench op een rustige plek staat, het liefst in een hoek van de huiskamer zodat de pup zich niet eenzaam voelt. In de bench legt u een mat, vetbed of kleed, houdt rekening met evt. Sloopgedrag. Zorg dat de bench zo klein is dat de pup niet een plas en poep plek kan maken. Handig is om te starten met een kleine Bench van 60 x 40 en zodra de pup te groot wordt kunt u naar een grote Bench van 80 x 60 gaan waar de pup ruimte genoeg in heeft. U geeft in het begin altijd zijn eten in de bench. Gaat de pup slapen dan zorgt u dat de pup zijn behoefte heeft gedaan en heeft gespeeld. U geeft hem wat lekkers (bijv. een gevulde kong) en doet de deur dicht. Over de bench heeft u een dikke deken liggen zodat er een soort hol ontstaat. (N.B. Gebruik geen Fleecedeken honden kunnen dit naar binnen trekken en er in verstrikt raken). De pup zal zo snel aan uw bench wennen. Ook geven wij een doekje met nestgeur en een voor de pup bekend speeltje mee. U kunt het voor de pup nog iets makkelijker maken met evt. een warme kruik , een tikkende wekker of een door u zelf gedragen t-shirt. Als de pup begint te janken, krabben, blaffen enz. dan negeert u hem gewoon. Twijfelt u of de pup toch uit moet dan tilt u hem maar de plasplek zonder aandacht te geven of te praten, wel opent u de Bench pas als de pup helemaal stil. U kunt vanaf het begin de pup leren om te wachten, u opent de deur en laat u de pup wachten tot u zegt dat hij eruit mag. Heeft de pup enige uren geslapen en is de pup wakker geworden dan brengt u de pup direct naar de uitlaatplek. Als u vanaf het begin steeds een geluid maakt tijdens het plassen of bijv. “Doe maar plasssssssss” zegt leert de pup op commando te plassen als hij (een beetje) moet, handig tijdens een lange autorit. Negeer de pup verder in de bench en leer dit ook uw evt. kinderen aan. Soms wordt de pup even wakker, rommelt wat, draait zich om en slaapt weer verder, haal hem er dus niet bij de eerste beweging al uit. Is de pup uitgeslapen dan laat hij dat echt wel weten! De eerste nachten zijn erg wennen voor de pup, zonder broers en zussen en het is fijn als hij dan niet alleen hoeft te slapen (u op de bank of op een matras erbij of natuurlijk op uw slaapkamer).
Zindelijk worden.
De eerste levensweken zorgt moeder ervoor dat de pups zich kunnen ontlasten. Pas als moeder likt laat de pup zijn urine of ontlasting lopen en ruimt moeder het op, zo blijft het nest schoon. Een pup zal vanaf het begin in principe niet in zijn nest plassen of poepen. Wij hebben in de werpkist vanaf 2-3 weken een plasmat en grasmatten liggen, de pups gaan daar uit zichzelf op. Zodra ze iets groter zijn komt er een grote grasmat bij in een bak. In korte tijd leren de pups om al hun behoefte op het gras te doen, ongelukjes zijn er natuurlijk ook altijd, de ene pup leert het sneller dan de andere. Een Bench is een geweldig hulpmiddel en functioneert als een nest, de pup zal dit niet willen bevuilen en dus zijn behoefte ophouden.
Wij gaan later ook met de pups naar buiten waar ze leren om zich ook te ontlasten op echt gras, bladeren en bosgrond. Zodra de werpkist weg kan na 3-4 weken plaatsen we een bench in de ren. De pups sliepen ons eerste nest vooral in de bench waar ze veel minder gestoord werden door broers en zussen. Ook was het donker en in de nacht wat warmer dan op het koude zeil. De Benches werden bijna nooit als toilet gebruikt, ik zorgde natuurlijk wel elke dag voor schone manden erin en ook direct na een ongelukje. Bouw eenmaal bij u thuis de tijd dat de pup zijn behoefte op moet houden langzaam uit. In het begin geeft u de pup iedere 2-3 uur de gelegenheid zich te ontlasten en ook nadat u hem heeft laten slapen, na eten en spelen. In de avond geeft u de pup vanaf 20 uur geen water meer en laat hem zo laat mogelijk uit (23/24 uur) uit, zet wel de eerste dagen (tot week) een wekker. In het begin na 4 uur en dat breidt u als het goed gaat steeds wat uit. Als de pup op de goede plek zijn behoefte doet beloont u met hoge vrolijke stem en geeft hem een snoepje. Bij ongelukjes of op de verkeerde plek pakt u de pup op en brengt hem naar de juiste plek. Boos worden of de pup door zijn eigen viezigheid halen leert de pup alleen maar bang voor u te worden of het stiekem in een hoekje, in een mand of het op een kleed te doen. In het begin vinden veel pups het spannend om zo open en bloot hun behoefte te moeten doen, op een vaste plek geeft ze steun en ze herkennen hun eigen geur. Probeer in de nacht zo weinig mogelijk licht en geluid te maken, niet spelen met de pup en direct weer terug in de Bench.
Beweging
De botten van een foetuspup ontwikkelen zich pas in de laatste weken van de dracht. Vanaf dag 47 zullen de botjes van de ongeboren pups pas op een röntgenfoto te zien zijn. Het eerste jaar bevat het skelet nog veel kraakbeen en vanzelfsprekend zullen overbelasting het ontwikkelende skelet geen goed doen. Het is van het grootste belang dat met name het eerste jaar een goede balans gezocht wordt tussen rust en beweging. Dit betekent dat de pup ongeveer 5 a 10 minuten per maand dat hij oud is mag bewegen/wandelen. Het is heel belangrijk dat overbelasting voorkomen wordt, dat betekent in de praktijk: korte wandelingen, kort spelen met even zware honden/pups, geen abrupte bewegingen/draaiingen, niet springen of agility, trappen lopen of op een trampoline spelen en ga zo door. Vermijd het eerste jaar sowieso het gebruik van een bal, dit om fixatie van de pup voor een bal te voorkomen, het zijn slechte bewegingen en de pup kan er een soort dwang van krijgen. Er wordt dan helemaal niet meer gespeeld met soortgenoten maar de hond wil de bal en is alleen bezig met de baas te verleiden tot de bal weer gegooid wordt. Neemt de baas de bal niet mee dan blijft de hond onrustig zoeken of zal met een tak/stok aankomen. (Later kunt u eventueel een plastic stok, een safestick kopen om problemen met een echte stok te voorkomen. Heel veel honden hebben een dure operatie nodig gehad nadat ze een wond hadden opgelopen door (splinters van) een stok).
De eerste maanden mag u nog maar korte wandelingen met de hond maken, gebruik de tijd a.u.b. om een goede band op te bouwen met de pup. Wij leren de pups al het gebruik van een fietskar aan, heel handig om toch naar het wat verder weg gelegen park of bos te kunnen en zonder een vieze auto te krijgen. Besteedt in het begin vooral veel tijd aan gehoorzaamheid en oefen het aan de lijn lopen. Zorg dat de hond komt als u hem roept zodat u de hond los kan laten. Leer de hond kunstjes, verstop zijn voer, kam hem, ga ergens zitten waar veel mensen langskomen, laat de schoolkinderen met hem knuffelen. Kortom besteedt veel tijd aan uw hond, des te sterker zal uw band met hem worden. En onthou dat een border collie is gebouwd op langdurige beweging, hoe meer u de hond lichamelijk uitdaagt en met de hond doet, hoe meer de hond nodig zal hebben om tevreden naast u neer te ploffen, pas op dat u niet alleen zijn conditie traint! Wij raden aan om in de avond de hond vooral rust te geven om de dag goed te verwerken en rustig aan de nacht te kunnen beginnen. Een onrustige border collie die rondjes door uw huis rent, overal in bijt is, totaal niet meer luistert is meestal overprikkelt en heeft behoeft aan rust. De volgende dagen ruim voor de tijd dat het gedrag veranderd de pup in de Bench doen.
Socialisatie
Wij maken een start met de socialisatie. Border collies staan niet bekend om hun makkelijke karakter en kunnen naar vreemden toe wat wantrouwend zijn. Dit heeft alles te maken met de taak waar border collies al jaren voor gefokt worden, de herder helpen. Ze hebben een uitstekende band met hun baas en verder zullen ze niet veel andere mensen hoeven te ontmoeten. Ook zullen ze in het boerenland weinig vreemde en onverwachte dingen tegenkomen, ook hier zal je een border collie dus veel mee in aanraking moeten laten komen. Neem de pup en later de hond mee naar veel verschillende plekken en probeer ze in contact te laten komen met verschillende soorten mensen en vooral ook kinderen. Kinderen vertonen onvoorspelbaar gedrag en zijn vaak luidruchtig, pak elke gelegenheid aan om met kinderen te socialiseren.
Ook hebben border collies geleerd om afwijkende dingen of gedrag eruit te pikken, het schaap wat ziek is of een ontsnappingspoging voorbereid, een border collie heeft het door. Marley ziet het soms zelfs dat mensen naar de kapper zijn geweest of een vreemd hoofddeksel dragen en kan dan wat in eerste instantie afwachtend of wantrouwend zijn en soms zelfs nippen. Belangrijk is om te zorgen dat de hond bij je blijft. Vreemde situaties of bedreigende mensen, daar gaan ze dan keihard blaffend op af, eventueel happend in de benen. Dit laatste heeft de border collie geleerd om de schapen vooruit te sturen door ze te hoeden en zo nodig zachtjes te bijten in de hakken als ze niet luisteren. Zorg dat u de situatie waarin de border geprikkeld wordt oefent. Blijf zijn aandacht vragen tot de situatie voorbij is en maak de afstand langzaam kleiner, blijf oefenen! Door voor voldoende uitdaging te zorgen zal een border weinig behoeft hebben om te drijven. Verveelt een border collie zich dan kan hij zomaar van alles gaan drijven, eenden, kippen, kinderen maar ook een auto wat natuurlijk heel gevaarlijk is!. Help uw hond hier eventueel mee door te zorgen dat het niet meer voorkomt, houd de hond in voor hem moeilijke situaties aan de lijn bij u. De meeste border collies leren hier mee om te gaan.
Het bijten in de benen, het zogenoemde nippen zit er bij veel border collies is en komt vooral tot uiting als mensen vertrekken. Border collies zullen hier in geremd moeten worden, nippen kan best pijnlijk zijn en een broek heeft zo een gaatje! Wij zullen met de pups verschillende dingen gaan doen. Kinderen uit de buurt komen dagelijks knuffelen, we gaan naar een bejaardenhuis, tuincentrum, markt enz. De laatste weken gaan we iedere dag naar buiten waar ze ook kleinere kinderen zullen ontmoeten omdat omwonenden als ze de pups zien gauw ook komen knuffelen. De pups zullen ook in het bos veel verschillende honden en mensen ontmoeten. De pups lopen lekker vrij en spelen met mama dagelijks in het bos.
Gehoorzaamheid
Om optimaal van uw hond te kunnen genieten en ook voor de hond zelf is het van het grootste belang dat de hond gehoorzaam is. U start direct nadat u de pup krijgt met gehoorzaamheid. Begin met de pup aan zijn naam te laten wennen, als hij komt dan geeft u hem direct een snoepje en zegt met hoge stem hoe trots u bent, ze leren snel. Roep de hond van steeds wat verder weg bij u en blijf veel belonen. Roep de hond in huis, klik de riem vast en geef een snoepje, daarna mag de hond weer los als u het commando vrij of los geeft. Oefen dit dagelijks. Oefen met de hond aan de lijn te lopen, kijkt de hond zonder dat u hem roept geeft u een snoepje. Volgt de hond loopt u lekker door, gaat de hond voor u uit lopen dan keert u direct om zonder wat te zeggen. Als u dit heel consequent doet leert de hond dat u leidt en hij naast of achter u blijft. Straks als de hond uitgegroeid is blijft wandelen een fijne ervaring in plaats van dat u wordt uitgelaten door uw hond. Als de hond goed komt als u roept zal daarna ook sneller komen als u hem roept tijdens het hem roept. Dan kan hij gaan genieten van spelen en rennen met andere honden.
Leer de hond te wachten: voor zijn eten, (u zegt bijv “eet smakelijk” voor er gegeten mag worden), voor ze uit de auto mogen springen (wat heel gevaarlijk kan zijn), voor ze uit de Bench of fietskar mogen.
Probeer als u met de hond gaat spelen altijd het laatste (trek)spel te winnen, u bepaalt wanneer er gespeeld gaat worden. Komt de hond een speeltje bij uw voeten leggen dan negeert u dat en roept u de hond even later om een spelletje te doen. Als u bijv. Uit eten gaat of even staat te kletsen dat zet u uw voet op de lijn zodat de hond net genoeg ruimte om te gaan liggen, dit kalmeert de hond.
hieronder een heupbot van een pup met de groeischijf open Hieronder de heupontwikkeling tot 5 maanden
Maak jouw eigen website met JouwWeb