De ziektes van de border collie 

DNA

helaas koeken bij het ras verschillende ziektes voor. Meest bekende zijn de oogaandoeningen (CEA is collie eye Anomalie en PRA progressieve retina atrofie).  Regelmatig blijken collies een gendefect te hebben wat gevaarlijk kan zijn (MDR1 multi drug resistentie). Als je met zo’n hond zou fokken zonder te testen zou je pups kunnen krijgen die van allebei de ouders de ziekte erven en dus de ziekte zullen hebben. Pups met 2 x MDR1 kunnen erg ziek worden of zelfs overlijden als ze bepaalde medicijnen toegediend krijgen. De bescherming van het zenuwstelsel tegen gifstoffen werkt dan niet goed en gifstoffen komen in de hersenen terecht. Funest zijn narcose middelen, ontworm of anti-vlo middel. Ontwormmiddel voor paarden is zelfs dodelijk (paardenstront van een net ontwormd paard).
D.m.v. DNA onderzoek kun je veel ziekten opsporen. Ieder mens en dier krijgt van allebei zijn ouders een pakket erfelijk materiaal. Sommige hebben een defect gen met daarnaast gelukkig een gezond gen. Dan ben je drager en heb je i.p. geen  last van de ziekte. Door altijd te zorgen dat je nooit twee dragers combineert kun je door goed te fokken veel ziekten voorkomen. Het klinkt heel goed om nog alleen met vrije honden te fokken, dan zullen alle ziekten verdwijnen lijkt het. Helaas blijkt iedere hond minimale foutjes in hun genen te hebben. Door een hele groep honden uit te sluiten voor de fok wordt de hoeveelheid dekreuen en teefjes erg klein. Kleine foutjes zullen uiteindelijk door de kleine genenpoulle tot erg verzwakte honden leiden met allerlei (kleine) gebreken en ziekten. Dit zien we veel bij stamboomhonden, veel honden hebben last van een verkeerd aangelegd skelet, huidproblemen, allergieen, chronische ontstekingen, kanker, hartfalen enz.  

Oogtest

Voor de oogziekten geldt dat een groot deel erfelijk is bepaald, toch zou bij een hond die genetisch vrij is van oogziekten toch een lichtere variant kunnen ontwikkelen.  Ook wordt bekenen of de oogharen goed geplaatst zijn of andere afwijkingen gevonden worden. Deze afwijkingen kunnen erfelijk zijn. Mijn teefjes zijn dus genetisch getest op de oogziekten en er is door middel van oogspiegeling voor elk nest bekeken of de ogen op moment van fokken gezond zijn. (Deze test moet dus ieder jaar herhaald worden)

 

HD/ED

HD staat voor Heupdysplasie en ED voor elleboogdysplasie. Heupdysplasie komt veel voor bij vrijwel alle hondenrassen, Elleboog onderzoek is bij de bordercollie niet verplicht omdat elleboogdysplasie weinig voorkomt.  De heup en/of ellebogen hebben afwijkingen die voor veel pijn en ongemak kunnen zorgen. HD blijkt een ingewikkelde afwijking te zijn, deels erfelijk en voor een groot deel ligt het aan omgeving, opvoeding en voeding. De heupen van de bordercollie dienen dus ook getest worden aangezien HD  ook deels erfelijk is. Een hond met aanleg voor uitstekende heupen kan door te veel en slechte bewegingen toch HD ontwikkelen. Ongeveer na 6 weken in de baarmoeder begint het skelet van de foetus pas uit te harden en zal zichtbaar worden op een röntgenfoto. Het grootste deel van het skelet bestaat dan nog uit zacht kraakbeen dat in de loop van het komende jaar uit zal harden tot bot. Onverwachte bewegingen, traplopen, glijden, springen en sowieso overmatig bewegen zijn dus niet goed. Van belang is dus dat ouderdieren beide getest zijn en dat tijdens met name het eerste levensjaar goed op de juiste beweging, voeding en vooral ook op rust gelet wordt.  

Mijn teefjes  worden dus uitgebreid getest op heupen en ellebogen en de reu zal minimaal HD onderzoeken hebbeb ondergaan. Zo weet ik zeker dat met de juiste reu de pups vrij zullen zijn van erfelijke gebreken. Voor de pupkopers de schone taak door goede voeding, beweging, rust en weinig slechte bewegingen een goede heupontwikkling te bewerkstelligen. Door alleen met goedgekeurde honden te fokken die vrij zijn  is de kans het grootst dat de pups in aanleg goede heupen en ellebogen zullen hebben.